Czosnek to światowy lider wśród roślin leczniczych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, pomaga zwalczać infekcje, obniża ciśnienie krwi. Ponadto jest cennym źródłem witaminy B1, B2, prowitaminy A, aminokwasów, soli mineralnych (np. potasu, wapnia, magnezu), rzadkich mikroelementów (np. kobaltu, chromu, niklu) i wielu innych.
Przez jednych jest uwielbiany w każdej postaci, inni nie tolerują ani jego smaku, ani zapachu. Nikt jednak nie może mu odmówić niezwykłych właściwości i drogocennego wpływu na nasze zdrowie. Dlatego warto się do niego przekonać i stosować w swojej kuchni.
Czosnek jest wspaniałą przyprawą wykorzystywaną do różnorodnych dań i sosów. A co z jego specyficznym zapachem utrzymującym się jeszcze długo po jedzeniu? Nie każdy wie, że można się go pozbyć w bardzo prosty sposób. Otóż czosnek należy spożywać w połączeniu z natką pietruszki, która zniweluje tę charakterystyczną i dla wielu uciążliwą woń – doradza Szef Kuchni naszej Restauracji, Michał Chlebda.