Sprawdź nasze propozycje

ZUPY Z PIĘCIU REGIONÓW POLSKI

Zimowe Smaki w Kuter Porcie

Pierwszą zupę podobno przyrządzono jeszcze przed wynalezieniem garnków. Prawdopodobnie do tego celu wykorzystywano dołek wykopany w ziemi, wykładany zwierzęcą skórą, do którego wlewano wodę oraz dodawano pozostałe składniki. Następnie w środku umieszczano rozgrzane przez ogień kamienie. Wynalezienie sposobu przygotowania tego rodzaju potrawy pozwoliło wykorzystywać twarde produkty, jak np. ziarna czy kości zwierząt. Inna teoria mówi, że do gotowania używano kamienie posiadające zagłębienie. Zaś technologia produkcji naczyń ceramicznych została opanowana dopiero około VI–V w. p.n.e. i to w nich przygotowywano zupy aż do końca XIX w.
Chociaż sposoby przygotowywania dań ewoluowały przez wieki, zupy w naszym menu mają się bardzo dobrze, a wiele osób obiad pozbawiony tego dania uważa za niepełny.
Proponując krótką kartę na styczeń, wybraliśmy właśnie zupy, którymi na co dzień wielu z Was pewnie nie ma okazji się delektować, ponieważ są one właściwe dla kilku regionów kraju, znacząco różniących się w serwowaniu lokalnych przysmaków.

Dostępność menu: 5-31 stycznia 2024 r.

Czytasz Kuter Port – myślisz:

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

WIĘCEJ

PRAWDZIWA RADOŚĆ

WIĘCEJ

ZAWSZE ŚWIEŻA RYBA

WIĘCEJ

EMOCJE

WIĘCEJ