Karp na ziemiach polskich pojawił się w XII wieku za sprawą czeskich cystersów. Hodowano go wówczas w przyklasztornych stawach w dolinie Baryczy. W kalendarzu mnichów w tamtym czasie znajdowało się nawet 180 dni postnych, kiedy nie wolno było jeść mięsa, dlatego w jadłospisie królowały ryby. Właśnie cystersi spod Milicza założyli pierwsze w Polsce stawy hodowlane.
W XVI w. Rzeczpospolita słynęła z dużej liczby stawów. Powstawały one szczególnie na śląskich wsiach i w zachodniej Małopolsce, gdzie hodowla karpia była prawie tak popularna, jak uprawa zboża.
W kolejnych latach, głównie za sprawą wojen, produkcja karpia podupadła i dopiero pod koniec XIX w., kiedy Adolf Gasch z Galicji wyhodował nową odmianę, karpia królewskiego, znowu wrócił on do łask. Nie był już jednak tak popularny jak wcześniej, a w jadłospisie Polaków znajdowało się wiele innych ryb.
Renesans karpia przypadł na lata powojenne, kiedy w święta trafiał na większość polskich stołów.
Obecnie Polska jest największym producentem karpia w Unii Europejskiej, a krajowa produkcja to około 30% produkcji unijnej.
Jakkolwiek karp jest rybą, którą stosunkowo łatwo wyhodować, to o jakości jego mięsa świadczy środowisko, w którym żyje.
Bardzo ważne jest to, by dorastał w najlepszych warunkach, w stawach z czystą wodą, a jeśli jest dokarmiany, to tylko ekologicznym pokarmem z czystych upraw.
Taki właśnie jest Karp Kuter Port z naszego Łowiska:
- żyje w zbiornikach z czystą wodą
- woda jest w nich regularnie kontrolowana
- ryby dokarmiamy zbożem z naszych gospodarstw
- mięso jest świeże, wolne od posmaku mułu charakterystycznego dla ryb z masowych i niesprawdzonych hodowli.
Postaw więc na jakość!
Przyjedź i odbierz swojego karpia na wigilijny stół.
A może chcesz go samodzielnie złowić? Również masz taką możliwość.
Żywy Karp Kuter Port dostępny codziennie w kasie Łowiska, w godz. 7:00–18:00.
Jeśli chcesz więcej, sprawdź naszą świąteczną ofertę dostępną TUTAJ.
Zapraszamy!