Skip to main content

Dorsz to jedna z najbardziej popularnych ryb w polskiej kuchni – jest smaczny i lekkostrawny. Przepisów na jego przyrządzenie jest wiele. W naszej Restauracji podajemy dorsza pieczonego pod ziołową posypką na risotto z zielonym groszkiem i chrupiącymi warzywami. Można go też znaleźć w kompozycji wędzonych ryb podawanych z sosem tatarskim i sałatą.

A czy wiecie, jak przyrządzić dorsza w pergaminie z chrupiącymi warzywami? Jeśli nie, to szef naszej Restauracji – Michał Chlebda zdradza przepis.

Dorsz w pergaminie z chrupiącymi warzywami – przepis dla 4 osób

Składniki: filet z dorsza bez skóry 0,8 kg, pęczek koperku (opcjonalnie inne zioła: pietruszka, tymianek), cukinia – 1 szt., marchewka – 2 szt., papryka czerwona – 1 szt., papryka zielona – 1 szt., seler naciowy – 1/2 szt., pomidorki koktajlowe – 10 szt., masło – 50 g, rzodkiewka do dekoracji, oliwa z oliwek do smażenia, cytryna do dekoracji, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, paprykę kroimy w paski, a cukinię w plastry o grubości 0,5 cm. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy marchewkę. Po ok. 1 min dorzucamy pozostałe warzywa i smażymy ok. 2–3 min. Po przesmażeniu przekładamy na 4 arkusze pergaminu, dodając połówki pomidorków koktajlowych oraz seler naciowy pokrojony w plasterki grubości 0,5 cm. Dorsza porcjujemy na 4 równe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch kładziemy masło oraz koperek, a następnie zawijamy od góry i skręcamy po bokach, tak aby utworzyć cukierek. Przygotowanego w ten sposób dorsza wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 20–30 minut (w zależności od grubości fileta). Po upieczeniu danie dekorujemy cytryną oraz pozostałym koperkiem. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.

Życzymy dobrej zabawy w kuchni i smacznego dorsza!


Close Menu