Wędzone ryby cieszą się bardzo dużym powodzeniem w naszej Restauracji. W menu można znaleźć sałatkę „Kuter Port” z wędzonymi rybami, suszonym pomidorem, czerwoną cebulką i dresingiem cytrusowym oraz kompozycję wędzonych ryb podaną z sosem tatarskim i sałatą. Nie każdy wie, że podawane u nas pstrągi, karpie, dorsze, sandacze i łososie, wędzimy sami.

A jak odbywa się ten proces?

Na początek, przed wędzeniem, ryby zostają dokładnie oczyszczone. Później zaczyna się 6–8 godz. proces moczenia ryb w solance, tj. mieszance 4% soli peklowej i przypraw, takich jak: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek. Po wyjęciu ryb z solanki wędzimy je około 1–1,5 godz., kontrolując temperaturę w granicach 90 stopni, by nie wysuszyć zbytnio ryby. Do wędzenia stosujemy mieszankę drewna jabłoni i śliwy, gdyż, jak wiadomo, drewno z drzew owocowych jest najlepsze do tego celu – wyjaśnia Michał Chlebda, Szef Kuchni Restauracji Kuter Port.